Skip to main content

På sykkel i Lofoten

Status:
Denne turen er på forespørsel, vennligst kontakt oss for mer informasjon og bestilling

Lofoten er spektakulær, med hvite strender, åpent hav, mektige fjell, lys og mørke, stillhet og storm. Været kan være uforutsigbart og barskt, men også vennlig og mildt.
Sykkelturen starter med Hurtigruta fra Bodø til Svolvær, går på kryss og tvers gjennom øyriket og avsluttes med ferge fra Moskenes til Bodø. Med sykkel kommer du tett på naturen med sine steile fjell og idylliske fiskevær. Dagsetappene gir rom for mange stopp og spennende omveier. La deg gjerne friste til besøk i noen av de mange severdighetene, museene og galleriene langs ruta. Det hele krydres med smaken av Lofoten i form av tradisjonsrike overnattingssteder og god mat.

En sykkelferie i Lofoten er som en drøm, og blir et minne for livet.

Du må regne med noe trafikk på enkelte strekninger, men våre tilbakemeldinger sier at trafikken ikke er for sjenerende.

Søk reise

Dagsprogram

Dag 1 - Mandag: Ankomst Bodø.  Hurtigruta Bodø - Svolvær. Sykle Svolvær - Kabelvåg - 7 km.
Hvis du skal leie sykkel, må det beregnes god tid til å hente denne før Hurtigruteavgang fra Bodø.
Hurtigruten fra Bodø kl. 15.00, ankomst Svolvær 21.00.
Etter ankomst Svolvær: Se etter taxi/bil som skal frakte bagasjen fra Hurtigrutekaia til hotell i Kabelvåg. Lett og fin sykkeltur fra Svolvær til Kabelvåg.
Overnatting på Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg

Dag 2 - Tirsdag: Kabelvåg (Svolvær) - Henningsvær - eller 18 (31) km 
I dag er det en lett og kort dagsetappe på sykkel. Det er god tid til alternative aktiviteter om formiddagen. Galeri Espolin, Lofotmuseet og Lofotakvariet ligger like ved hotellet. Vi anbefaler også en sykkeltur tilbake til den "urbane" lille havnebyen,  Svolvær. Derfra kan du evt. delta på båttur til den sagnomsuste Trollfjorden (forhåndsbestilles). Det er også fine fotturer i området.
Fra Svolvær til Kabelvåg sykler du på gang og sykkelvei. Deretter ut på hovedveien med en del trafikk. En tunell før Rørvika. Siste 8 km frem til Henningsvær går på, en smal og svingete vei med noe mindre trafikk og mange fine steder å stoppe.
Middag og overnatting i Henningsvær Bryggehotell.

Dag 3 - Onsdag: Henningsvær - Hov - 32 km
Kort og lett dagsetappe på asfaltert vei med noe trafikk på fram til Gimsøybrua, deretter roligere og mindre trafikk.
Middag og overnatting på Lofoten Links, med flott utsikt og mulighet for å spille golf i midnattssola!
Dette er den eneste kvelden du bor på vestkysten av øya, så i kveld har du mulighet til å oppleve Midnattssola. Vi anbefaler topptur til Hoven (362 moh) med fantastisk flott utsikt over området dere har syklet i dag og også deler av morgendagens tur. Herfra kan man også se over til Vesterålen. 

Dag 4 - Torsdag: Hov - Stamsund - Leknes - Ballstad - 66 km
Lengre dagsetappe i dag. De siste km. frem til Leknes må du regne med noe trafikk, men mye av veien har gang og sykkelvei.
For de som synes 66 km er i lengste laget denne dagen, så er det mulig å bestille taxi de siste km. fram til Ballstad (14 km. fra Leknes til Ballstad). Fra Leknes til Ballstad er det en del berg- og dalbane.
For de som ønsker en enda lenger dagsetappe, anbefaler vi å sykle via Stamsund og/eller Sennesvika/Ramsvika, med flott utsyn mot Leknes og Gravdal (+ inntil 21 km).
Middag og overnatting på Fiskarheimen / Kremmervika Rorbuer i Ballstad.

Dag 5 - Fredag: Båt fra Ballstad til Nusfjord
Formiddagen kan brukes til å gå en fin fottur i Ballstadheiene. Båtavgang kl. 11.00, ank. Nusfjord ca. 12.00 (Innsjekking fra kl. 15.00). Nusfjord er et levende museum og typisk væreiersted som hadde over 100 rorbuer tidlig på 1900-tallet.
Hvis man ønsker å sykle mer i dag, er det mulig å sykle opp til E10 og videre sørover for å besøke Glasshytta i Vikten (ca. 15 km hver vei). Ellers er det fint å gå en fottur fra Nusfjord mot Nesland. Skiltet tur som tar ca. 3 timer hver vei.
Middag og overnatting Nusfjord Rorbuer. 

Dag 6 - Lørdag: Nusfjord - Sakrisøy - Reine - 40 km
Middels dagsetappe, der etappen går stort sett på E10, der du må påregne en del trafikk.
Middag og overnatting Reine Rorbuer (2 netter her).

Dag 7 - Søndag: Hviledag i Reine
Forslag i dag er:
1.  Sykkeltur sørover til Moskenes og Å, med besøk på tørfiskmuseum m.m.
2.  Båttur inn i Kjerkfjorden og fottur over til den flotte Bunesstranda. For de sprekeste er det mulig å gå en fottur til Helvetestinden på 613 moh. (Begrenset tid før båten returnerer.)
3.  Sykle litt i området og besøke Dokkemuseum på Sakrisøy, telemuseum i Sørvågen - eller bare slappe av.
Middag og overnatting Reine Rorbuer

Dag 8 - Mandag: Reine - Moskenes - Bodø
Sykkeltur fra Reine til Moskenes - 5 km. 
Ferge avgang kl. 11.00, ank. Bodø kl. 15.00.

I tillegg byr alle dager på mulige avstikkere til koselige fiskevær og idylliske steder i Lofoten. Følg med på kartet.


Overnatting i Rorbuer:
Du finner ikke mange hoteller i Lofoten. Her er Restaurerte Rorbuer den vanligste typen overnatting. 

Historie
På 1100-tallet lot Kong Øystein Magnusson bygge de første rorbuene i Kabelvåg. Før den tid, måtte fiskerne søke ly under båtene som de dro opp i fjæra og hvelvet over seg som beskyttelse mot vær og vind. 
Etter hvert lå rorbuene tett i tett langs bryggene i de tradisjonelle fiskeværene. Rorbuene var enkle enetasjes hus, innredet med det aller mest nødvendige. 
Buene hadde ingen grunnmur eller kjeller. De fleste sto på påler helt ute i sjøkanten. Taket var tekket med never, papp eller sinkplater.
Rorbua besto av 2 rom. Oppholdsrommet var bygget av tømmer, mens den ytre delen - ‘Budøra’ - hadde plankevegger. Denne delen var beregnet til oppbevaring av utstyr og redskaper, og hadde ikke vindu. 
Opprinnelig var oppholdsrommet umalt og svært mørkt, dårlig isolert med kalde gulv og ofte lekkasje fra taket. Her inne skulle opptil 10-12 mann bo. Køyene var plassert både nede ved gulvet og oppe under taket. Alt foregikk i dette rommet; tørking av tøy, vasking av kropp og klær, bøting av garn og agning av liner. Mennene sov to og to i hver køye og avtrede var et hull i gulvet.
I 1927 ble det bevilget midler til bygging av bedre buer, "Statsbuene". Disse ble planlagt og tegnet av arkitekter. De har to etasjer, arbeidsrom og ‘budør’ nede og soverom oppe.
Nå sover mannskapene om bord i moderne fiskebåter og rorbuene har fått en helt annen funksjon.
Turister fra hele verden kommer i dag til fiskeværene i Lofoten og Vesterålen for å oppleve den storslagne naturen og det særegne miljøet. Rorbuene - som en gang var nødvendig husvære for tusener av tilreisende fiskere i vintersesongen - er i dag populære overnattingssteder for dagens feriefolk.

Standard
Rorbuene er en viktig del av Lofotens kulturarv. Det har vært viktig å bevare miljøene i sin opprinnelige enkle stil og ha visse retningslinjer i forhold opprustningen både ute- og innendørs. 
Utfordringen er å tilfredsstille turistenes økende krav til standard samtidig som rorbuene skal bevares mest mulig slik de en gang var.
Rorbuer har blitt pusset opp med moderne fasiliteter, men alle er forskjellige, så underveis vil du oppleve forskjellig standard og svært ulike nivåer av oppussing. De gamle overflatene er gjerne bevart, med hull til redskaper i veggene og enkle slitte plankegulv. Der det er to etasjer kan du forvente at adkomsten opp ligner mer på en stige enn en trapp.
 
Vær oppmerksom på at du må dele rorbu
Hver rorbu inneholder 2 - 3 soverom, oppholdsrom og ett bad. Når du overnatter i rorbu får du/dere eget soverom i henhold til bestillingen (noen steder med køyesenger), men du/dere vil sannsynligvis måtte dele rorbua med andre som sykler den samme turen, og som er bestilt gjennom Discover Norway AS. 
Lofoten er et veldig attraktivt feriemål i sommersesongen, og det er vanskelig å få overnatting. Vi er dessverre ikke i stand til å tilby en rorbu til hver bestilling. 

Avganger og priser

Datoer 2018: Turene starter hver mandag fra 4. juni og til 20. august.
Vanskelighetsgrad: Nivå 2 - se praktisk informasjon
Antall dager: 8
Lengde: 180 km - mulighet for flere avstikkere
Turen passer for barn fra 14 år.

Pris per person 2018:
Per person i dobbeltrom: Kr 15 150,-

NB! Book tidlig rabatt ved bestilling før 1. juni: Kr 250,- per person.

Prisen inkluderer:
1 x overnatting inkl. frokost og selvsmurt nistepakke/påfyll termos (i Kabelvåg dag 1) 
6 x overnatting inkl. middag, frokost og selvsmurt nistepakke/påfyll termos 
Hurtigruta Bodø - Svolvær (dag 1) 
Sykkelferge Ballstad - Nusfjord (dag 5)
Ferje Moskenes - Bodø (dag 8)
Kart og turbeskrivelse
Bagasjetransport 

Sykkelleie 2018:
Hybridsykler med 21 gir - 8 dager: Kr 1 800,-.
Sykkelvesker Kr 175,- pr. veske.

Leiesykkel må bestilles på forhånd. De hentes og leveres i Bodø. Det må beregnes tid til dette på ankomst- og avreisedag.

Turen starter med Hurtigruta fra Bodø kl. 15.00 den første dagen og avsluttes med ferge fra Moskenes siste dagen kl. 11.00, ank. Bodø kl.15.00. Turen kan kombineres med Hurtigruten sørover / nordover.

Overnatting i rorbuer:
Da det er knapphet på overnattingstilbud i Lofoten om sommeren, må våre gjester regne med å dele rorbu med andre som også har bestilt tur gjennom Discover Norway. Se mer informasjon om rorbuer i dagsprogrammet.

NB! Vi har begrenset antall plasser og stor pågang på våre turer i Lofoten om sommeren. Det lønner seg å bestille så tidlig som mulig. Siste frist for bestilling av denne turen er 6 uker før avreise.

Deler av turen går på Nasjonale Turistveier Lofoten

Andre turer i Nord-Norge:
Ishavskysten fra Tromsø til Svolvær
Sykkelferie på magiske Senja
Øyhopping på Helgelandskysten

Kart

Sykler og utstyr

Dame, alt.1
 

Dame, alt.2


Herre


Sykkelveske