Skip to main content

Påske i Jotunheimen - spennende aktiviteter og fristende meny

Status:
Booking på forespørsel

Påske på Bessheim - 26. mars - 5. april 2021

Skiturer, mye god mat, reinsdyret Iver, øl i solveggen, foredrag, bålbrenning, påskeskirenn, guida turer og god stemning.

De fleste som kommer til Bessheim og Jotunheimen i påsken, kommer for å gå på ski. Hele vinteren kjøres det opp kilometervis med skispor mellom Besseggen Fjellpark, Hindseter, Gjendesheim og Bessheim. I tillegg byr området på fantastiske muligheter utenfor de oppkjørte løypene. 

Mange gjesterer også opptatt av kulturen og historien. I år 1901 fikk eieren av Bessheim, Iver Storvik, 100 kroner av Foreningen for Ski - Idrettens Fremme (Skiforeningen) for å holde åpent i påsken. Bessheim var da den første fjellstua i Norge som hadde vinteråpent. Den egentlige bakgrunnen for vintersesongen på Bessheim var nok den spesielle vintersetringa ('vinterlego') i Sjodalen. Her tok de dyra opp på setera igjen om vinteren i stedet for å ta foret ned i bygda. Gårdene som eier setrene, ligger tross alt 5-6 mil unna. En brite som var gjest på Bessheim i 10 døgn i mars 1911 skriver at det er storveis å være gjest her fordi det er så mange gode meieriprodukter. I fjøset talte han 12 kyr. 
Etter dette har stedet tatt imot skiglade påskegjester hvert år. I dag er det oldebarnet til Iver Storvik som er primus motor på Bessheim og i påsken er det tradisjon for at hele storfamilien stiller opp som vertskap. I påska byr de på et rikholdig program med foredrag, guida turer og mye god mat.

Se påskeprogram, aktiviteter og meny lenger ned på siden.

Søk reise

Priser

5 døgn - Fra og med middag 26. mars til og med frokost 31. mars
Per person i dobbeltrom: kr 5 700,-
Per person i enkeltrom: kr 7 700,-

5 døgn - Fra og med middag 31. mars til og med frokost 5. april
Per person i dobbeltrom: kr 6 100,-
Per person i enkeltrom: kr: 8 100,-

10 døgn - Fra og med middag 26. mars til og med frokost 5. april
Per person i dobbeltrom: kr 11 400,-
Per person i enkeltrom: kr 15 400,-

Inkludert i prisen:
Overnatting inkl. frokost, matpakke og 3-retters middag/buffet
Aktiviteter som inngår i påskeprogrammet på Bessheim (tillegg for Breturen).

Diverse tillegg:
Breturen: kr 800,- per person

Be gjerne om pris på hytter eller leilegheiter inkludert fullt påskeprogram (tillegg for Breturen).
Hyttene har plass til 2-4 personer og kjøkken med fullt utstyr for selvhushold. Vår pris inkluderer sengetøy og sluttvask. 

Påskemeny

Fredag 26. mars
Kjekjøtt fra en lokal produsent
Smaker av lam som har beita i Griningsdalen
Crepes suzette med hjemmelaget is

Lørdag 27. mars
Bakt torsk
Filet av høstens vilt, med grønsaker, mild peppersaus og hasselbackpoteter
Crème Brûlée med einebærgranite

Søndag 28. mars
'En smak av Jotunheimen'. En tallerken med forskjellige lokale godbiter.
Dagens fisk. Lokal fjellaure, dersom vi får tak i det.
Omelette norvegienne, en klassisk isdessert

Mandag 29. mars
Dagens supe
Kokt reinskjøt servert på tradisjonelt vis med løksaus, rotgrønnsaker og potetstappe
Brunostkake

Tirsdag 30. mars
Middagsbuffet med lokale smaker og tranchering av lam fra gården Snerle i Vågå.
Dessertbord
Den lokale vinimportøren Bertel & Martens presenterer vinene sine.

Onsdag 31. mars – Meny fra Christine Storm Munch si kokebok
Varianter av sylta fisk og grønsaker
Fersk torsk eller norsk fårefilet, valgfritt
Sitronterte

Skjærtorsdag 1. april
Krema fiskesuppe
Helstekt hjortelår med grønsaker, bakte poteter og saus. Tranchering i spisesalen.
Sjokoladedessert 

Langfredag 2. april
Stor påskebuffet med varme og kalde retter og dessertbord.

Påskeaften 3. april 
Smaker av fjellaure
Reinsdyr fra Vågå med friske grønnsaker, viltsaus og potetstappe
Bløtkake og multekrem med skryller

Søndag 4. april
Grava reinsdyr med tyttebærrømme
Kalvekjøtt med grønnsaker, poteter og saus
Dagens dessert

- Middagen blir servert klokka 18.30 - 20.30 hver kveld. Påskeaften er middagen kl 19.00 for alle.

Det tas forbehold om endringer i menyen.

Påskeprogram og aktiviteter

Påskeprogram på Bessheim:

Lørdag 27. mars. Quiz i peisstugu
Meld på lag før klokka 20.00.

Søndag 28. mars. Bingo
Passer for barn.

Tirsdag 30. mars. Middagsbuffet og besøk av vinimportøren Bertil & Martens
Middagsbuffet med lokale smaker og tranchering av lam. Dessertbord. Den lokale vinimportøren Bertel & Martens fra Otta presenterer et utvalg av vinene sine under måltidet. Gjestene kan gå til bords når de vil mellom 18.30 og 20.30. Husk å bestille bord på forhånd. 

Onsdag 31. mars. Foredrag om maleren Kristen Holbø
Anne Holbø Wendelbo fortel om bestefar sin, maleren Kristen Holbø, 1869-1953. Han vokste opp i Vågå. Kåseriet handlar om Kristen Holbø og maleriene hans med motiv fra Sjodalen og Jotunheimen. Hjalmar Haalke skriver i forord i katalogen til med utstillinga i Stockholm i 1940: "Allerede fra sine tidlige ungdomsår var det fjeldet som kom til å interessere Kristen Holbø sterkest, og det har han malt gjennom alle år og stadig søkt å trenge lenger inn på. Han er fjeldet!" Anne har mastergrad i kunsthistorie om Kristen Holbø.

Torsdag 1. april. Familietur med besøk av rein
Reingjeterene Jørn Slettom og Ola Vaagaasarøygard har bålplass i nærheten Bessheim sammen med reinsdyrene Iver og Nils. Vi går på ski eller truger dit. Det blir bål med varm saft og pølsegrilling. De forteller litt om reinen, driften av Vågå Tamrein AS og det å arbeide som reingjeter. Du kan prøve å kaste lasso. Passer for både for barn og voksne. 

Torsdag 1. april. Foredrag med Arne Brimi
Den kjente kokken Arne Brimi kommer denne kvelden og holder foredrag om matfilosofien sin og livet som kokk i Jotunheimen. Bessheim er opprinnelig seter til garden Nordgard Storvik i Vågå, og som mange andre fra grenda tok han seg sommerjobb her som ungdom. I 1987 var Arne den første norske kokken som deltok i Bocuse d’ Or, VM i kokkekunst i Lyon. Arne driver i dag matstedet Vianvang i Vågå og er ofte å treffe på restauranten Brimibue i Lom. 

Langfredag 2. april. Breturen - for deg som vil være med på en krevende skitur
Langfredag vil Jon Sjurgard være turleder på den klassiske 'Breturen'. Jon er en ivrig fjellkar som er veldig godt kjent i Jotunheimen. Han deler gjerne av kunnskapen sin om fjellet.
Turen er ca. 50 km lang og høydeforskjellen er på ca.1550 meter. Start og slutt på Bessheim. Turen går fra Bessheim, opp til Bessvatnet og videre langs den kvista ruta mot Glitterheim til midt på Russvatnet. Videre opp til Blåtjønnholet og inn til Styggehøbrean, der vi kommer inn på kvista rute mellom Glitterheim og Memurubu. Derfra følger vi denne kvista ruta til Memurubu. Når vi er i Styggehøbreskardet er det bare 15 - 20 minutt opp på Søre Veotinden, så det er naturlig å ta med den. Tilbake fra Memurubu følger vi den islagte Gjende fram til Gjendesheim. Siste etappe går i skiløypa til Bessheim.
Denne turen er ikke for alle, men det er en fin skitur for de som er i form til å gå en skitur på om lag 12 timer. De som melder seg på må være godt utstyrt og ha erfaring fra lange skiturer i fjellet.
Dette er en tur med lange tradisjoner på Bessheim og tradisjonen tro, blir det servert kongepjolter etter turen.
Forhåndspåmelding og tillegg i prisen. Turen blir avlyst dersom været og isforholdene på Gjende gjør det uforsvarlig å gjennomføre.

Langfredag 2. april. Stor påskebuffet
Stor påskebuffet med varme og kalde retter og dessertbord. 

Langfredag 2. april. Quiz i peisstugu
Meld på lag før klokka 20.00.

Lørdag 3. april. Sledetur med reinsdyrene Iver og Nils
Reinsgjeterene i Vågå Tamrein, Jørn Slettom og Ola Vaagaasarøygard, stiller med reinsdyrene Iver og Nils og slede. Du så dem kanskje i NRK-serien 'Gjetar i Jotunheimen'? Bli med og kjør en liten runde på isen på Øvre Sjodalsvatnet. Passer for barn.

Lørdag 3. april. Påskeskirenn og hoppkonkurranse
Tradisjonen tro blir det også i år arrangert påskeskirenn og hoppkonkurranse. Kle deg gjerne ut! Grilling av pølser og varm saft.

Lørdag 3. april. Påskeaftenfeiring
Det serveres treretters middag klokka 19.00. 

Andre aktiviteter:

Isfiske
Området har mange gode fiskevann. Øvre- og Nedre Sjodalsvatn, Gjendeosen og nedre Leirungen er de mest populære. Her er det fin fjellaure. Ta med utstyr selv. Barn under 16 år fisker gratis, og de voksne kan kjøpe fiskekort i resepsjonen. 

Guida skiturer med Gjendeguiden
Dersom du vil være med på en guida skitur i påska må du prøve Gjendeguiden. Bak Gjendeguiden står en lokal, trivelig gjeng som har lyst til å vise deg godbitene i Jotunheimen. De har alle bred og lang erfaring innen ulike former for friluftsliv, og de kjenner mange av fjellene rundt Bessheim like godt som sin egen bukselomme. På tur med Gjendeguiden går du ikke etter klokka, men etter sola og været. De putter sjokoladen, termosen og sikkerhetsutstyret i sekken og rusler av gårde mens praten går. For mer informasjon om turene som Gjendeguiden har sett opp i påska, kan du ta en titt på Facebook eller på hjemmesiden deres, www.gjendeguiden.no.

Hundekjøring i Sjodalen 
Hundekjøring med slede i vintervakre Sjodalen er en helt spesiell opplevelse! Vi har to tilbydere av hundekjøring. På Sjodalen Hyttetun, 18 km nord for Bessheim, er det hundekjøring i palmehelga, skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag. Se www.sjodalenhyttetun.no for mer informasjon.  I Randsverk holder Jotunheimen Huskylodge til. Ved bestilling på forhånd, kan de komme til Bessheim. Se www.jotunheimenhuskylodge.no for mer informasjon.

Velkommen til fjells!