Skip to main content

Birkebeinerspelet - Norges heftigste vinterspel

Photo: Ian Brodie
Photo: Ian Brodie
Photo: Ian Brodie
Photo: Ian Brodie
Photo: Ian Brodie
Photo: Ian Brodie
Status:
Booking på forespørsel

Lillehammer er sterkt knyttet til historien om Birkebeinerne. Nå inviterer vi deg til innholdsrik weekend med spennende historiekunnskap og heftig vinterspel. 
Programmet starter fredag kveld, med oppvarming om Birkebeinerhistorien, på Maihaugen. Lørdag kveld drar vi og ser Birkebeinerspelet. 

Birkebeiner på Maihaugen
Maihaugens egen Birkebeiner tar oss med tilbake til borgerkrigstiden og den dramatiske historien om Birkebeinern. Deltagerne må være beredt til å delta og til å ta i et tak for å komme seg 'levende' fra opplevelsen. Varighet ca. 50 minutter.

Handlingen i spelet 
Ta deg tid til å se filmen under. Året er 1204 og Norge er herjet av borgerkrig. På den ene siden står Birkebein­erne, og på den andre siden Baglerne.
Det er julekveld og på en skogsvei et sted i Opplandene kommer to ryttere galopperende, fulgt av en slede. I sleden sitter Inga fra Varteig, på flukt fra baglerne. Med seg har hun barnet sitt, lille Håkon Håkonsson – uekte barn og eneste etterkommer etter Kong Håkon Sverresønn, barnebarn av Kong Sverre, og birkebeinernes eneste håp i kampen om Norges trone.

Spelet 2019 
Nytt manus og nye regissører for 2019: Evy Kasseth Røsten og Robert Follin har regien. Med seg på scenen har de både profesjonelle og amatører, og ikke minst mange gode ryttere. 

Spelplassen
Birkebeinerspelet spilles utendørs på gården Mesna, ca. 30 minutters kjøring fra Lillehammer. Her driver Camilla Li og Kristoffer Hauger Mesna Islandshest Senter.
Sammen med hestene sine var de med i filmen om Birkebeinerne. Etterpå fikk de tilbud om å overta noen av kulissene, birkebeinerhyttene. De slo til og satte opp hyttene på gården og ideen om et Birkebeinerspel ble født. I 2019 er det tredje gang spelet settes opp på gården. 

"Det er en rå nerve gjennom forestillingen som kan findyrkes, slik at spelet blir enda mer annerledes enn andre spel, som ikke kan stille opp med galopperende hester i vintermørket, i lyset fra fakler og vardebrenning.» (Gudbrandsdølen Dagningen 18. februar 2017)

Datoer og priser for 2020 kommer snart.

Aktivitetene er utendørs, så ta med mye varme klær!

Det må være min 10 påmeldte for å gjennomføre programmet.


 

 

 

Søk reise