Skip to main content

Fottur i Lofoten med turleder

Status:
Denne turen er på forespørsel, vennligst kontakt oss for mer informasjon og bestilling

Lofoten er spektakulær, med hvite strender, åpent hav, mektige fjell, lys og mørke, stillhet og storm. Været kan være uforutsigbart og barskt, men også vennlig og mildt.
Vi tar deg med på en uforglemmelig fottur. Til fots kommer du tett på Lofotens rå natur, lune viker og idylliske fiskevær.

For de som kommer med Hurtigruten fra Bodø, starter turen i Stamsund. Der møter vi guiden og får felles transport til Kremmervika/Ballstad, hvor vi tilbringer de 3 første nettene.
De siste dagene er Reine utgangspunkt. På vei dit blir det stopp med både natur og kultur.
Omgivelsene og naturen ytterst i Lofoten er overveldende. Du fengsles av fjellene, det skiftende lyset, lukten av klippfisk og båtene som glir forbi.

Hilde er stifinner på turen. Hun tar deg med til sine favorittsteder på yttersida og innersida av Lofoten, til topper med 360 graders utsikt og ned i fjæra med lukt av ramsalt sjø. Det hele krydres med smaken av Lofoten i form av tradisjonelle overnattingssteder og god mat.

Søk reise

Dagsprogram

Dag 1 - Mandag: Individuell ankomst til Kremmervika
Anbefalt: Hurtigruten fra Bodø kl. 15.00, ankomst Stamsund kl. 19.00. Felles transport til Kremmervika.
Overnatting og middag på Kræmmervika Rorbuer.

Dag 2 - Tirsdag: Fottur i Ballstadheia/Nonstinden
Vi skal bli bedre kjent med hverandre og fjellene rett opp for Kremmervika.
Kanskje kommer vi helt opp på Nonstinden 459 moh.
Overnatting og middag på Kræmmervika Rorbuer.

Dag 3 - Onsdag: Holandsmelen og Hauklandssanden
Heldagstur til fjellet Holandsmelen på Yttersida av Vestvågøy.
Vi starter med en halv times kjøretur fra Kremmervika via kommunesenteret Leknes til høydedraget før den lange, flotte Hauklandssanden. Her starter vi den 3 - 4 timers turen mot toppen i forhåpentligvis godt vær. (Hvis vi får ishavsskodde, legger vi om ruten og går ikke mot toppen.)
Vel nede igjen er det muligheter for ny fottur til vakre Utakleiv, eller et forfriskende bad på en av Norges flotteste sandstrender.
Overnatting og middag på Kræmmervika Rorbuer.

Dag 4 - Torsdag: Glasshytta i Vikten og fottur på yttersida
Først besøker vi Nord-Norges første Glasshytte, et imponerende bygg med utsalg og glassblåsing.
Etter besøket i glasshytta går vi en fin tur i området. Vi har to alternativer, avhengig av vær og vind;
- Langs fjæra til Hornneset. Vi kan gå i fjæra, med rullesteiner store som svaberg eller følge stien i den grønne gressbakken ovenfor.
- Inn i Viktedalen, den fine dalen på oversiden av bebyggelsen. Her har vi spisse tinder på begge sider og storhavets bølger i ryggen.
På veien videre mot Reine svinger vi innom Nusfjord og tar en rusletur i det gamle fiskeværet.
Overnatting og middag på Reine Rorbuer.

Dag 5 - Fredag: Fottur til Kvalvika, topptur til Ryten (543 moh.)
Fottur til den flotte stranda i Kvalvika. Dersom vær og dagsform tillater det, tar vi en avstikker opp på Ryten 543 moh. Toppen kan by på flott og dramatisk utsikt mot fjell og hav. 
Overnatting og middag Reine Rorbuer.

Dag 6 - Lørdag: Båttur inn Reinefjorden og fottur fra Vinstad til Bunesstranda
Skyssbåt fra Reine til Vindstad. Fra Vinstad går vi gjennom skaret til Bunesstranda, et "must" for de som besøker Lofoten. Rast og mulighet for et forfriskende bad på Bunesstranda.
Samme vei tilbake til båten og retur til Reine.
Mulig å ta en avstikker til Helvetestind (602 m.o.h.) eller Brunaksla (513 moh.). Ca. 3-4 km og 4-5 timer ekstra. Flere krevende og luftige partier.
Overnatting og middag Reine Rorbuer.

Dag 7 - Søndag: Avreise
Frokost, farvel og individuell avreise fra Reine.
Anbefalt: Rutebuss fra Reine til Moskenes, ferge fra Moskenes til Bodø. 

Hvis vi får tid til overs prøver vi å legge noen ekstra småturer, biltur til Å og midnattsolsafari. 

Vi tar forbehold om at det kan bli endringer i oppsatte dagsprogram på grunn av værforholdene.


Overnatting i Rorbuer:
Du finner ikke mange hoteller i Lofoten. Her er Restaurerte Rorbuer den vanligste typen overnatting. 

Historie:
På 1100-tallet lot Kong Øystein Magnusson bygge de første rorbuene i Kabelvåg. Før den tid, måtte fiskerne søke ly under båtene som de dro opp i fjæra og hvelvet over seg som beskyttelse mot vær og vind. Etter hvert lå rorbuene tett i tett langs bryggene i de tradisjonelle fiskeværene. Rorbuene var enkle enetasjes hus, innredet med det aller mest nødvendige. 
Buene hadde ingen grunnmur eller kjeller. De fleste sto på påler helt ute i sjøkanten. Taket var tekket med never, papp eller sinkplater.
Rorbua besto av 2 rom. Oppholdsrommet var bygget av tømmer, mens den ytre delen – ‘Budøra’ - hadde plankevegger. Denne delen var beregnet til oppbevaring av utstyr og redskaper, og hadde ikke vindu. 
Opprinnelig var oppholdsrommet umalt og svært mørkt, dårlig isolert med kalde gulv og ofte lekkasje fra taket. Her inne skulle opptil 10-12 mann bo. Køyene var plassert både nede ved gulvet og oppe under taket. Alt foregikk i dette rommet; tørking av tøy, vasking av kropp og klær, bøting av garn og agning av liner. Mennene sov to og to i hver køye og avtrede var et hull i gulvet.
I 1927 ble det bevilget midler til bygging av bedre buer, "Statsbuene". Disse ble planlagt og tegnet av arkitekter. De har to etasjer, arbeidsrom og ‘budør’ nede og soverom oppe.
Nå sover mannskapene om bord i moderne fiskebåter og rorbuene har fått en helt annen funksjon.
Turister fra hele verden kommer i dag til fiskeværene i Lofoten og Vesterålen for å oppleve den storslagne naturen og det særegne miljøet. Rorbuene - som en gang var nødvendig husvære for tusener av tilreisende fiskere i vintersesongen - er i dag populære overnattingssteder for dagens feriefolk.

Standard:
Rorbuene er en viktig del av Lofotens kulturarv. Det har vært viktig å bevare miljøene i sin opprinnelige enkle stil og ha visse retningslinjer i forhold opprustningen både ute- og innendørs. 
Utfordringen er å tilfredsstille turistenes økende krav til standard samtidig som rorbuene skal bevares mest mulig slik de en gang var.
Rorbuer har blitt pusset opp med moderne fasiliteter, men alle er forskjellige, så underveis vil du oppleve forskjellig standard og svært ulike nivåer av oppussing. De gamle overflatene er gjerne bevart, med hull til redskaper i veggene og enkle slitte plankegulv. Der det er to etasjer kan du forvente at adkomsten opp ligner mer på en stige enn en trapp.
 
Vær oppmerksom på at du må dele rorbu
Hver rorbu inneholder 2 soverom, oppholdsrom og ett bad. Når du overnatter i rorbu får du/dere eget soverom i henhold til bestillingen (noen steder med køyesenger), men du/dere vil sannsynligvis måtte dele rorbua med andre som sykler den samme turen, og som er bestilt gjennom Discover Norway AS. 
Lofoten er et veldig attraktivt feriemål i sommersesongen, og det er vanskelig å få overnatting. Vi er dessverre ikke i stand til å tilby en rorbu til hver bestilling. 

Avganger og priser

Turen passer deg som er i normalt god form og vant til å gå i fjellet. Nivå 1-2, se praktisk informasjon

Turdato 2018:
18.06 - 24.06

Antall deltakere:
Minimum 6, maksimum 8

Bestillingsfrist:
1. april 2018

Pris 2018:
Pr. person i dobbeltrom: Kr 16 650,-
​Tillegg for enkeltrom: Kr 3 850,-

Inkludert i prisen:
6 overnattinger i rorbuer med 3 retters middag, frokost og nistepakke m/påfyll av termos.
Turleder 
All transport tilknyttet turprogrammet i Lofoten.

Hvordan kommer til utgangspunktet:
Transport til Stamsund/fra Reine er ikke inkludert.
Anbefalt ankomst:
Fly/tog til Bodø og Hurtigruten fra Bodø kl. 15:00, ankomst Stamsund 19:00. Vi har felles transfer fra Stamsund ca. kl. 19:30, søndag 18. juni. Du vil aldri glemme din første ankomst til Lofoten med skip (i godt vær). 'Lofotveggen' ligger der og sprer sine høye, ville fjell mot himmelen som ryggen på en drake.
Anbefalt avreise: 
Rutebuss fra Reine til Moskenes ca kl. 10:00. Ferge fra Moskenes ca. kl. 11:00, ankomst Bodø ca. kl. 15:00. Fly/tog fra Bodø

Andre fotturer:
Dovrefjell langs Pilegrimsleden
Teater og fjelltur i Kristin Lavransdatters rike
På topper og fotturer i majestetiske Rondane
Familietur fra fjellstue til fjellstue i Rondane
Peer Gynt Stien med bagasjetransport
Venabygdsfjellet - Vandreopphold med turleder
Jotunheimen og Valdres - Vandreopphold med turleder